Deși testele sunt opționale, toate gravidele sunt informate referitor la posibilitatea de a beneficia de analizele respective și până la 85% dintre acestea decid să le și facă. Este vorba despre un „test combinat” care folosește ecografia și testele de sânge, luând în calcul ca un factor important și vârsta mamei. Toate acestea împreună determină dacă fetusul va avea vreo mutație cromozomială, categorie în care intră și sindromul Down.
Legislația islandeză permite întreruperea de sarcină și după 16 săptămâni, dacă bebelușul prezintă vreun fel de malformație, astfel că, în medie, doar unul din doi copii cu sindrom Down se nasc în această țară anual, iar uneori acesta este rezultatul testelor inexacte.
„Copiii cu sindrom Down încă se mai nasc în Islanda. Unii dintre ei prezentau risc scăzut la testare, așa că nu i-am putut repera”, a spus pentru CBS HuldaHjartardottir,, directorul departamentului de diagnoză prenatală din cadrul Spitalului UniversitarLandspitali.
Helga Sol Olafsdottir, pe de altă parte, le consiliază pe femeile care se gândesc să avorteze din cauza anomaliilor genetice ale fătului. „Aceasta este viața ta. Ai dreptul să alegi cum va arăta ea”, le spune ea viitoarelor mame. „Nu privim avortul ca pe o crimă. Îl privim ca pe un act prin care am pus capăt unei posibile vieți care ar fi putut suferi mari complicații… am prevenit suferința copilului și a familiei și cred că e mai corect așa decât să-l privim ca pe o crimă – este atât de radical. Viața nu e în alb și negru. Viața este gri”, le-a spus femeia reporterilor.